Uspeh i udobnost – cilj i koncept firme Modrulj
18/10/2018 Irena Marinković

Uspeh i udobnost – cilj i koncept firme Modrulj

Blog
uspeh i udobnost

Koliko puta sebi kažemo da ne možemo, da je teško i da nemamo šansi za uspeh. Kada smo zadnji put onako jako bodrili sebe, dali svoj maksimum i postigli uspeh. Osećaj nakon toga je nezamenljiv, sva sloboda pokreta, govora, mišljenja oslobođena je u jednom momentu.

Šta smo dobili, a šta izgubili? Ne pitamo se više, ta satisfakcija je dominantna i meri se strašću i osetom da smo uradili nešto kako valja. Uspeh je veći ako uspemo kroz njega da pobedimo sebe i zacrtamo nove granice.

Ergonomija u invalidskim kolicima

Invalidnost nije problem, šta više sve se više ulaže u protetiku i njenu inovativnost. Da se na što lakši, brži, bolji način ljude sa invaliditetom uvede u svakodnevne aktivnosti. Invalidska kolica na početku bivala su samo obična stolica sa dva para točkića i jedino su bila funkcionalna za olakšavanje kretanja.

Udobnost u pokretnoj stolici nije bila na zavidnom nivou, čak šta više duži boravak je opterećivao i izazivao bol. Napredak sedamdesetih godina i revolucija u industriji doprineli su da se neke inovacije prihvate i razviju u pravcu koji je olakšavao primenu i svakodnevnu upotrebu.

Tako je ergonomija, udobnost i lumbalna podrška evoluirala i doprinela razvoju boljih stolica u kancelariji a i samih sličnih proizvoda. Tako su i invalidska kolica doživela potpunu promenu u smislu poboljšanja,ergonomija, udobnost, lumbalna podrška, rukonasloni, prilagodljivi točkići…

invalidska kolica

Sportski savez invalida Srbije

Sportski savez invalida Srbije, ljudi koji su dokaz da trud, radi i volja može sve na šta god se usresredimo. Prepreke ne postoje, one su tu kao barijere u našim glavama. Zabeležili su do sada puno uspeha na raznim takmičenjima i nikada u prvi plan nisu stavljali svoje poteškoće.

Gospodin Davor Daničić je odgovorio na par postavljenih pitanja što se tiče saveza. Uspeh koji su do sada zabeležili kao sportski kolektiv-SSI Srbije postoji od 1964. godine i do sada je, kao nacionalni granski savez za sport osoba sa invaliditetom, proizveo mnoge sportiste koji su svoje kvalitete reprezentovali na evropskim, svetskim i paraolimpijskim takmičenjima, pa su samim tim to naši najveći uspesi.

Koji su problemi sa kojima se najviše suočavaju?

Kao sportska organizacija koja iz godine u godinu u svoje članstvo prima sve više klubova, društava i saveza za sport osoba sa invaliditetom, pored zadovoljstva što broj članova raste, sa druge strane povećanje obima aktivnosti prema članstvu iziskuje i povećane finansijske troškove što nam za sada predstavlja osnovni problem.

sportski savez

Šta je ono po čemu se ističete vi kao savez?

Ističemo se činjenicom da smo jedini savez u Srbiji koji već 65 godina okuplja sve osobe sa invaliditetom bez obzira na vrstu, kategoriju i stepen invaliditeta i pruža im mogućnost za druženje i bavljenje sportom.

Medicinski aspekt

Rešenje problema pronalazi se u tom da oni koji koriste određena pomagala daju savet onima koji ih proizvode. Tada nema grešaka, jer tada se najbolje dolazi do rešenja i suštine problema.

Kancelarijska stolica i njena ergonomija ne razlikuje se previše od ergonomije u invalidskim kolicima ili možda od sedištima u automobilima. Samo je vreme u određenom sedećem položaju drugačije i prave se određeni napori za pojedine pokrete.

Možemo reći da je kancelarijska stolica pronašla primenu i tamo gde se ne vidi na prvi momenat. Unapređenje i tehničke inovacije u njenom izgledu dovode do bitnijih pomaka u primeni u drugim sektorima. Izrada, izbor materijala, funkcionalnost, kvalitet i dugogodišnja garancija inovativnih modela stolica zapravo obećava revoliuciju u izradi sedišta za automobile i dečja sedišta, invalidska kolica, kolica za bebe… U sve proizvode uključen je osnovni elementarni model i on samo trpi inovacije i konstantne promene.?