Šta je minimalizam i minimalistički stil uređenja enterijera?

Featured image
Kao što je slučaj sa garderobom i oblačenjem, tako postoje različiti stilovi i ukusi i kada je u pitanju uređenje enterijera. Svoj dom ili kancelariju možete urediti u skandinavskom, mediteranskom, rustičnom ili industrijskom stilu, a kao posebno zanimljiv i popularan stil uređenja enterijera ističe se minimalizam. Ovaj pravac igra glavnu ulogu u mnogim stanovima, pa ne čudi što je sve veća ponuda komada urađenih u ovom stilu, od dečijih kreveta pa sve do kancelarijskog nameštaja. A šta zapravo podrazumeva minimalistički stil?

Minimalizam kao umetnost

Minimalizam ili minimalistička umetnost je umetnički pokret nastao u SAD-u, koji se bazira na stvaranju predmeta, slika, skulptura i muzike čija je vrednost isključivo estetskog karaktera. Minimalisti su ograničili svoje delovanje na manipulaciju elementima kao što su boja, tonovi, oblici, linije i tekstura. Ono što odlikuje minimalistički stil jesu preciznost, geometrija i ponavljajuće dekorativne šeme, kao i ravne i jednolično obojene površine sa čistim i nemešanim bojama. Baza su geometrijske, racionalne šeme, a industrijski tragovi se koriste za eliminisanje tragova ručnog rada umetnika. Za razliku od mnogih drugih umetničkih pravaca, minimalisti ne koriste boju za izražavanje osećanja već za organičavanje prostora. Oni žele da posmatrač uživa u umetničkom delu bez distrakcija kompozicije, tema i ostalih elemenata iz tradicionalne umetnosti.   zgrada u minimalistickom stilu

Minimalizam u arhitekturi

Minimalizam se, kao pravac u sferama umetnosti, arhitekture i dizajna, pozicirao na listama visokog ukusa i prefinjenosti, koji drži balans između jednostavnosti i ekscentričnosti. Minimalizam u arhitekturi je nastao kao proizvod raznih uticaja, sa 4 različite polazne osnove:
  • Japanski uticaj - Japanski enterijeri nikada nisu bili pretrpani nameštajem, a i sami japanski gradovi odišu funkcionalnošću, sa dominantim geometrijskim linijama.
  • Islamski uticaj - Dizajn se svodi na elementarne geometrijske oblike obojene osnovnim bojama. Islamski umetnici i njihova filozofija pustinjske jednostavnosti veoma inspirišu arhitekte.
  • Ruski uticaj - Sovjetski Savez je pokušao da primeni minimalizam u životu, težeći da osmisli stil koji će razumeti široke narodne mase, koji će ih uniformisati i izjednačiti. Podržavaju odricanje od nepotrebnih materijalnih ukrasa kao što je čipka. Razvija se i najznačajniji izdanak minimalizma - brutalizam, koji se bazira na korišćenju sivog betona, bez krečenja, malterisanja i ukrasa.
  • Skandinavski uticaj - Narodi skandinavskog porekla, zajedno sa Nemcima i Holanđanima, prednjače kada je u pitanju minimalističko uređenje, i oduvek su na neki način iskazivali odbojnost prema šarenilu i suvišnim detaljima. Najekstremniji minimalisti su verni čistim bojama i oblicima, ali i praznini, pa kod njih do izražaja dolazi prazan prostor.
Minimalizam u arhitekturi se odlikuje jednostavnim jezikom, i nepostojanjem dekorativnih elemenata. Od materijala se najčešće koriste staklo, beton, čelik i prirodni kamen. Ovaj pravac je osnova za projektovanje mnogim savremenim arhitektama, ali i inspiracija velikom broju dizajnera enterijera. dnevna soba  

Minimalizam u enterijeru

Kada je u pitanju minimalizam uređenje doma, kancelarija, ili konferencijskih sala se često zasniva na ovom principu. Minimalizam u enterijeru odražava deficit građevinskog i ukrasnog materijala, dekora i rasvete. Odlika ovog stila je maksimalno slobodan prostor i funkcionalni enterijer, koji je ujedno i elegantan.

Minimalizam u kancelariji

Nema razloga da svoju kancelariju ne uredite moderno, u skladu sa aktuelnim minimalističkim trendovima, i opremite je radnim foteljama, kao i ostatkom nameštaja u tom stilu. Nekada su kancelarijama dominirali elementi od punog i tamnog drveta, a danas minimalizam sa metalim detaljima odaje utisak profesionalnosti. Bela boja zidova čini osnovu uređenja enterijera u ovom stilu, i odličan je izbor za firmu i kancelariju. Ipak to ne znači da bi svoj radni prostor trebalo da lišite svake boje. Pojedine elemente u prostoriji, kao što je radna stolica ili na primer lampa, mogu biti u crvenoj, tamno smeđoj ili ljubičastoj boji, kao zanimljiv kontrast svedenoj beloj boji. Prozore u prostoriji ne možete prilagođavati svom stilu (osim ako prostor nije u izgradnji) ali ih možete “ogoliti” i lišiti suvišnih detalja. Ukoliko želite malo privatnosti, dobar izbor su bele roletne ili svetle zavese od muslina. Minimalistički stil podrazumeva elegantan, uravnotežen i moderan nameštaj, pa je kancelarijski sto čistih linija, koji nije preterano glomazan, idealan izbor za vaš radni prostor. Neka nameštaj u vašoj kancelariji bude od materijala kao što su drvo, koža, staklo ili metal. kancelarija minimalizam

Minimalizam u domu

Greška koju mnogi ljudi prave kad uređuju svoj dom jeste to što ga često pretrpaju suvišnim detaljima, kako bi ostavili utisak topline, udobnosti i gostoljubivosti. Osim što će višak stvar učiniti da vaš stan deluje zatrpano, takođe će skupljati velike količine prašine, pa zahtevaju i više brige oko održavanja. Nije nužno da ceo dom uredite u ovom stilu, ali minimalistički dnevni boravak je odlična ideja. Ovde provodite najviše vremena, i ako ova soba izgleda prostrano osećaćete se komotno u svom domu. Kada je u pitanju minimalizam enterijer koji uređujete u ovom stilu bi trebalo da lišite glomaznog nameštaja. Niži komadi otvoriće prostoriju, a ukoliko su u pitanju jednobojni komadi u jarkim tonovima biće sami po sebi dovoljna dekoracija, pa vam suvišni detalji koji samo zauzimaju mesto neće biti ni potrebni. Veliki prozori koji propuštaju mnogo svetlosti će uticati ne samo na estetski aspekt vašeg doma, već i na vaše raspoloženje, jer tamna soba može dovesti do toga da se osećate depresivno i sumorno. Ako ste baš veliki ljubitelj detalja, ne morate od njih u potpunosti odustati, samo imajte meru. Izaberite jedan središnji detalj koji će uneti posebnost i razbiti jednoličnost. To može biti velika upečatljiva slika, a dobar minimalistički detalj jesu i uramljene fotografije koje će vašem boravku dati toplinu. Minimalizam je pravac koji će učiniti da vaša dnevna soba, kancelarija ili lobby firme izgledaju izuzetno prefinjeno, a ujedno vam omogućiti veći komfor u domu, i dozu profesionalnosti na poslu. Ukoliko uredite prostor u ovom stilu, sigurno nećete pogrešiti.