Šta je industrijski dizajn i kako urediti poslovni prostor u industrijskom stilu

Featured image
Industrijski dizajn je inspirisan industrijalizacijom koja se dogodila krajem 19. veka, uzevši njene najupečatljivije elemente, koji podrazumeva industrijalizaciju fabrika, sirove zidove, metal i čvrste materijale. Na prvi pogled industrijski stil se može učiniti hladnim, rogobatnim i neprivlačnim, ali ukoliko se dobro kombinuje, onda može izgledati veoma toplo i urbano. Saznajte i kako! Enterijer poslovnog prostora postaje sve važniji, jer on odaje prvi utisak na vaše klijente. Industrijski dizajn postao je svetski popularan, a u poslednjih deset godina uzima sve više maha i kod nas.

Šta podrazumeva industrijski dizajn?

Oličenje industrijskog stila su sirovi zidovi, koje smo se godinama trudili da gletujemo, krečimo, održavamo ravnim i savršenim. U ovom slučaju to nikako ne treba da radite, ali potrebno je da ih uskladite sa stilom čitave kancelarije. Ukoliko se bavite dizajnom, arhitekturom i sličnim poslovima koji imaju umetničku notu, dobra ideja je opeke prefarbati u svetle pastelne boje poput zelene, plave ili izrazito svetlo sive boje.

Industrijske stolice - da li su neophodne?

Kada birate stolice koje se uklapaju uz industrijski dizajn, možete se opredeliti za industrijske stolice, ali i za stolice modernog dizajna, koje su nepravilnog oblika, prekrivene štofom, sa metalnom osnovom i nogicama. Izbor stolica koje se nalaze u poslovnom prostoru je ključan, jer moraju da izgledaju dobro, ali i da budu udobne za rad. Industrijska stolica se najčešće koristi u laboratorijama, zubnim ordinacijama, kozmetičkim salonima, i slično. Ipak, iako se vi ne bavite ovim granama privrede, ne znači da ne teba da opremite svoj poslovni prostor u industrijskom dizajnu. Ukoliko je u pitanju kafić, stolice mogu biti imitacija originalnih industrijskih stolica, ali bez liftomata, nogica i ergonomskih karakteristika, već jednostavne i minimalističke.

Industrijski nameštaj je atraktivan i urban

U industrijski nameštaj spadaju i brojni dekorativni predmeti, koji su ključni za industrijski stil uređenja prostora. Ipak, pre toga, treba nabaviti adekvatan industrijski sto. On može biti od drveta sa metalnim nogarima, ili od metala, sa drvenim detaljima. Metal je obavezan, kada je u pitanju industrijski stil u enterijeru, a vaš dalji zadatak je da omekšate hladan metal, kako prostorija ne bi imala atmosferu magacina. Ono što će dodatno unaprediti vaš poslovni prostor su visoki plafoni, ali i okolni eksterijer. Ukoliko je vaša poslovna zgrada ili prostor u kraju u kom dominira ovakav stil, odnosno, u satrijem delu grada, kompozicija će biti savršena. Naš savet je da birate police od metalnih materijala, ili ih izradite po meri, o čemu vas detaljnije može posavetovati naš stručni Modrulj tim. Prostori za odlaganje treba, takođe, da budu od čvrstih i hladnih materijala, a za podnu podlogu najidelaniji je beton.

Industrijske lampe - ključne za domaću atmosferu

Rasveta u poslovnom prostoru mora biti kvalitetno urađena, jer ona jedna od ključnih faktora za „zagrevanje” prostorije. Lusteri treba da budu u industrijskom dizajnu - veliki reflektori, lusteri sa velikim brojem lampica, i slično. Na ovaj način ćete dobiti veliku količinu svetla, koja vam je neophodna za ušuškanost ogromne površine. Niski lusteri su atraktivni, kao i industrijske lampe, koje se savršeno uklapaju uz enterijer. One mogu biti glomazne sijalice oivičene metalnom konstrukcijom. Savršeno se uklapaju uz stil koji želite da postignete, a završavaju ogroman posao, jer obezbeđuju kvalitetno svetlo.

Dekorišite delikatno, sa pažnjom na svaki detalj

Ono što je najveći plus industrijskom dizajnu i uređenju enterijera je što je veoma povoljan, gledajući sa ekonomskog aspekta, ukoliko imate malo znanja o uklapanju stilova. Ako imate kafić, metalna burad mogu biti dobra zamena za stolove. Ono što morate da uradite je da ih ofarbate i da stavite kvaliteni drvenu podlogu koja će stajati na površini. Osim pastelnih, boje koje treba da dominiraju poslovnim prostorom uređenim u industrijskom dizajnu su bela, tamno siva, svetlo siva, i različite nijanse boje drveta. Metalna ograda je, takođe, efektan detalj. Nju možete staviti na komodu za piće, ukoliko je u pitanju kancelarija, ili na zid ukoliko je u pitanju ugostiteljski poslovni prostor. Osim toga, metalna ograda može biti zastupljena i na šanku. Materijal koji se dobro uklapa uz industrijski stil je koža, ali u umerenim količinama. Najbolje bi bilo da je iskoristite na upečatljivim komadima nameštaja, poput fotelji, a boja može biti intenzivna i tamna, poput sive ili bordo. Kancelarijski prostor ćete utopliti tepisima, ali i biljkama, ukrasnim jastucima i sličnim dekorativnim predmetima. Slike na zidu su obavezne, kako bi omekšale sirovu opeku i smlačile hladan prostor, tako što će mu dati identitet. Ukoliko je u pitanju kancelarija, možete okačiti priznanja koja su vama značajna, kao i citate kojima se vodite u životu. Iskoristite ove savete ukoliko planirate da opremate svoj poslovni prostor. Industrijski dizajn enterijera odiše urbanošću, modernim životom i ubrzanim ritmom. Za sve savete obratite se našem Modrulj stručnom timu, a mi ćemo se potruditi da vam ukažemo na najbolje komade kancelarijskog nameštaja iz našeg asortimana, koji se uklapaju uz vaš stil.