Saveti za očuvanje zdravlja tokom dugih kancelarijskih sati

Featured image
Da li radite u kancelariji i sedite za stolom duže od sat vremena? Ukoliko Vaš posao podrazumeva višesatno radno vreme, velika je mogućnost da imate ili prekomernu težinu ili bolove u leđima. Navedene boljke su propratni simptomi 21. veka i svih nas koji provodimo vreme u kancelarijama. Postoje i druge nuspojave, a u nastavku saznajte koje su najčešće i koje su mere koje možete preduzeti za očuvanje zdravlja tokom dugih kancelarijskih sati.

Problemi koje uzrokuje višesatno sedenje

Istraživanje Irish Life Health-a otkrilo je da šokantnih 71 posto Iraca u radnom sektoru pokušava da pronađe slobodno vreme za vežbanje. Od pomenutog broja ljudi više od polovine je gojazno a preostali pate od povišenog holesterola. Uzrok ovih problema je prekomerno sedenje, nezdrava ishrana, kao i manjak kretanja na radnom mestu. Povećani obim posla, preopterećenje, digitalna tehnologija, konstantan rad na računaru i još mnogo faktora dovelo je disbalansa u čovekovom zdravlju. Gojaznost i povišeni holesterol nisu jedne nuspojave. Problemi zbog sedenja i gledanja u računar koji su mogu javiti su i bol u leđima, degeneracija mišića, umor očiju, neproduktivnost i zamor.

Sedenje je novo pušenje

Zdravstveni stručnjaci su sedenje uporedili sa pušenjem, zbog bolesti koje prouzrokuju. Bolesti srčanog mišića, problemi sa cirkulacijom, gojaznost, problemi sa mišićno-skeletnim funkcijama… Čovekov prirodni položaj je stajaći i sve ostalo je disbalans i prouzrokuje poremećaje. Pošto je današnjica svesna problematike, potrudila se da izađe sa rešenjem i došla do jedinstvenih odgovora. Rad u kancelariji zahteva ugodnu, ergonomsku podršku za skeletni i mišićni sistem, pa su odlično rešenje radne stolice specijalno dizajnirane da odgovore nametnutoj problematici. Današnje kancelarijske stolice su mnogo više od stolica, one od sedalnog dela do ergo i lumbalne podrške nude i konstantnu podršku za kičmeni stub. To je jako bitno za pravilno disanje i smanjenje pritiska u grudima, a ujedno omogućava dobru cirkulaciju, i pravilnu postavku mišića. Položaj tela dok sedite na ovim, profesionalnim stolicama, je u balansu i savršeno je raspoređena težina tela i nema preopterećenja u pojedinim delovima tela. covek za racunarom

Jednostavni koraci kojima ćete sačuvati zdravlje

Kancelarija nije opravdanje za vaše nekretanje, nakon svakog radnog sata savet je da prošetate. Ustanite sa stolice i odmaknite sa od stola, i prošetajte par minuta. Time ćete poboljšati prokrvljenost i smanjiti napetost u mišićima. Sami tim zbog cirkulacije, i prokrvljenosti organizma, mozak brže i bolje radi. Tako da ne samo da ćete dodati sebi na zdravstvenom planu nego i po radnom učinku na poslu. Mozgu je potreban kiseonik za rad i memoriju, kao i koncentraciju, a sve ovo ćete imati ako poštujete pravila koja su tu kao prirodno načelo. Svi stresovi, bolovi i naprezanja otklanjaju se uspešno uz profesionalnu opremu za vaš radni prostor, a to su operativne stolice i kancelarijski stolovi koji odgovaraju zahtevima pravilnog sedenja. Pored adekvatnog nameštaja, veliki uticaj naravno ima i Vaš trud oko sopstvenog zdravlja. Veoma će Vam biti korisno ukoliko na svakih sat vremena prošetate i oslobodite mišićni sistem. U evropskim zemljama ovo je uvedeno kao normativ kod zaposlenih, a nadređeni čak stimulišu radnike na šetnju i rekreaciju tokom radnog vremena. Sve više je onih koji su svesni benefita zdravstvenog aspekta koji je usko povezan sa radnim napretkom i učinkovitošću kod radnika. Bitno je da na nivou poslodavac – radnik ima tog razumnog momenta i shvatanja, jer je onda produktivnost više nego očigledna.

Fitnes kao deo života

Mnoge moderne kancelarije i kompanije, uvele su u svoje radno vreme vežbanje kao neophodno. Tako da se zaposleni na pauzi namenjenoj za to rekreiraju uz fitnes instruktore. Jačaju mišiće leđa, poboljšavaju cirkulaciju i otklanjaju stres na jedan jako dobar način. Međutim nisu svi u mogućnosti da angažuju fitnes trenere, neki zbog uslova radne jedinice, a neki zbog neusklađenosti radnog vremena među radnim sektorom. U okviru radnog vremena neophodne su kraće pauze baš zbog kretanja. Pominjući fitnes kao kategoriju zdravog života ne možemo a da ne pomenemo ishranu. Pravilna i zdrava ishrana uz šetnju, profi oprema za kancelariju – sve je ovo neophodno za očuvanje zdravlja. Savet lekara je da tokom posla, radi produktivnosti i boljeg varenja, hrana ne bude bazirana na vlaknima već da bude lagana i bogata vitaminima i mineralima. Idealno je koristiti voće kao među obrok, naravno i koštunjavo voće je preporučljivo jer je bogato jodom. Suvo voće će vam pružiti izvesnu količinu antioksidanasa u telu, i time ubrzati cirkulaciju i poboljšati srčani rad. Napici koji se sada nude su takođe dobra alternativa, šejkovi, voćni jogurti sa smanjenim nivoom masti su adekvatno rešenje za kancelarijski obrok. Lako je nailaziti na opravdanja i ne preuzimati ništa po pitanju zdravlja, ali nakon par dana poštovanja određenog režima promene su primetne. Počnimo tako što ćemo sebi zacrtati cilj i staviti na spisak sve prioritete koje će nam olakšati svakodnevni rad i doneti progres po raznim stavkama. Adekvatan kancelarijski nameštaj, povremeno vežbanje poštovanje ishrane i pravilno korišćenje radne pauze su bitne stavke koje će vam doneti mnogo toga.