Održavanje nameštaja u kancelariji – saveti i trikovi prema vrsti materijala

Featured image
Svi volimo kada nam je kancelarijski nameštaj čist, svež i kada izgleda novo, čak i posle višegodišnjeg korišćenja. Kako bi se to dogodilo potrebno je redovno održavati kancelarijski nameštaj prema uputstvima za određeni materijal od kog je nameštaj napravljen. Pročitajte savete i trikove za čišćenje nameštaja različitih vrsta materijala, koje najčešće koristimo u domu i radnom okruženju.

Kako čistiti drveni nameštaj?

Drvo je veoma čest izbor materijala kada je u pitanju izrada nameštaja za kancelariju, bilo da su u pitanju radne fotelje, ormari i plakari, police za knjige i fascikle, kancelarijski stolovi ili komode za piće. Mnogi u svojim kancelarijama imaju stare, antikvarne stolove, koji osim što su lep komad nameštaja kada klijent ili kupac svrati u prostorije firme, imaju i određeni lični pečat koji vredi očuvati. Ovakav nameštaj mora pažljivo da se održava kako bi opstajao kroz generacije. Drvo ima tendenciju da akumulira prašinu, masnoću i prljavštinu, pa njegovo održavanje nije jednostavno.

Održavanje drvenog nameštaja

Drveni nameštaj zahteva redovno čišćenje od prašine, poliranje i mazanje voskom, kako bi ostao zaštićen od propadanja. Drveni nameštaj se obavezno mora zaštititi od vlage i jakog svetla, jer to može dovesti do ubrzanog propadanja. Osnovno čišćenje drvenog nameštaja podrazumeva:
  • Redovno skupljanje prašine - dva do tri puta nedeljno treba da bude minimum za ovu aktivnost. Ukoliko kancelariju i radni prostor sprema osoba zadužena za redovno čišćenje, naglasite kojim materijalom ili hemijskim sredstvom treba čistiti određeni komad nameštaja od drveta.
  • Sapun i voda - ovu kombinaciju ne treba da koristite na dnevnoj bazi, jer sapun može da ošteti drvo, ali povremeno je odličan način da uklonite veće fleke sa vašeg drvenog nameštaja. Nakon čišćenja, odmah pređite suvom krpom, kako drvo ne bi upilo sapun.
  • Sredstva za čišćenje - odlična su kada su u pitanju fleke na vašem drvenom nameštaju, ali preporučujemo da se zadržite na povremenoj upotrebi istih, usled visokog nivoa sadržaja hemikalija, koje mogu negativno uticati na različite tipove lakiranog drveta i drugih premaza.
Kako biste drveni nameštaj održavali godinama, potrebno je da koristite vosak, odnosno, paste za održavanje drvenih površina. Poliranje nameštaja se može odraditi i prirodnim sredstvima, poput limunovog ulja. Postoji veliki broj krema, pasti i tečnosti, koje su zapravo sredstva za poliranje nameštaja, a koje će učiniti nameštaj novim i sjajnim. Ipak, neka sredstva za poliranje prave samo površinski sjaj i ne održavaju drvo dubinski. Limunovo ulje je sredstvo koje će u vašem drvenom nameštaju „popunjavati” ogrebotine. Ipak, ovo je samo estetski efekat - kada limunovo ulje za održavanje drveta ispari, ispariće i efekat zaštite. Ukoliko koristite sredstva sa voskom, nega će biti dugotrajnija. Kada ga nanesete na drvenu površinu, uvek će postojati jedan sloj koji neće ispariti i nestati. Ovaj sloj štiti drvo od promena, kao što su prstenovi od šolja, čaša i slično. Trudite se da sav drveni nameštaj držite van direktne sunčeve svetlosti, a kako biste taj problem rešili u svom radnom prostoru ili kancelariji, gde sto često stoji u blizini prozora, najbolje je staviti zavese koje funkcionišu po principu polupropustljivosti prirodnog svetla.

Kožni nameštaj je posebno osetljiv

Kožni nameštaj ima elegantan i prefinjen izgled koji je uvek dobrodošao u kancelarijskom prostoru, ali ujedno, on zahteva redovno održavanje i posvećenost. Potrebno je pažljivo čistiti kožni nameštaj, jer ukoliko se ne vodi računa, može doći do trajnog oštećenja, nakon čega je potrebno odraditi novi tapacirung od kože. Ako fleke sa kožnog nameštaja budete čistili pogrešno, napravićete više štete nego koristi. Koža zahteva redovnu negu, baš kao i fine drvene površine. Ukoliko se ona pravilno održava, njena prirodna lepota će doći do izražaja, kao i njena savitljivost, što će značajno produžiti životni vek. Kvalitetne kancelarijske stolice su uglavnom kožne i u njih vredi uložiti novac, jer one brinu o našoj kičmi, držanju i zdravlju. Neophodno ih je održavati kako koža na jastučićima ne bi pucala. Koža je osetljiva na prašinu, prljavštinu, masnoću, dim, garež i ostale otpadne toksine koji se stvaraju u okolini. Takođe, toplota i sunčeva svetlost negativno utiču na kožni nameštaj, jer isušuju prirodno ulje kože i zbog njih ona postaje bleda i gubi svoju boju.

Održavanje kožnog nameštaja - saveti za čišćenje

Koža je veoma izdržljiv materijal, ali neće trajati večno ukoliko je ne održavate aktivno. Kožni materijal je potrebno tretirati skoro kao sopstvenu kožu. Ipak, kožni materijali nisu sposobni da regenerišu sopstvena ulja, pa je potrebno da ih premazujete kako bi sačuvali mekoću i ne bi pucali. Postoje razni proizvodi i sredstva za održavanje kože koji su napravljeni specijalno za kožne materijale. Najvažnije je da izaberete one kvalitetne, one koji nemaju jake hemikalije u sebi. Takođe, izbegavajte produkte sa silikonom, jer je poznato da on isušuje kožu. Potrebno vam je sredstvo koje vaš nameštaj neće činiti lepljivim ili skupljati veću količinu prašine. Kako biste kožni materijal očistili od prašine, uzmite magičnu krpu koja je potpuno isceđena od vode. Velika količina vode nije dobra za kožne materijale, jer može dovesti do pucanja. Kada se kožni materijal osuši, naprskajte sprejom za održavanje kože i prebrišite suvom krpom. Sprej je uvek bolji izbor od kreme, jer je manje mastan, i sprečava lepljenje i skupljanje prašine. Ipak, ako nemate sprej, krema je dobra zamena.

Održavanje mebl štofova

Nameštaj od mebla je veoma kvalitetan i lak za održavanje i upravo zato je čest izbor materijala za tapaciranje. Posebno je važno istaći činjenicu da se lako može oprati u mašini, ako je skidanje mebl štofa sa nameštaja moguće. Ukoliko ta mogućnost postoji, operite mebl na 30 stepeni i on će biti svež i izgledaće novo. Ukoliko to, ipak, nije moguće, suvo pranje će rešiti ovaj problem. Ovo je veoma učinkovit način da se rešite fleka sa nameštaja, ali i da mu povratite sjaj i svežinu. Potrebna vam je samo soda bikarbona i malo mlake vode. Pravite blage kružne pokrete, dok nameštaj ne bude čist. Osim ova dva načina, postoji još jedan koji vaš nameštaj od mebla rešava prašine i prljavštine. To je usisavanje. Ono će izvući prašinu iz vašeg nameštaja, veoma lako i brzo. Na ovaj način ćete sačuvati postojanost materijala i produžiti njegov životni vek.

Kako održavati hromirane elemente nameštaja?

Mnogi kancelarijski stolovi imaju osnovu koja je napravljena od hromiranog metala, kako bi bili postojaniji, ali i elegantniji i savremeniji. Hromirani elementi su sve češći izbor kada je izrada nameštaja u pitanju, pa danas u mnogim kancelarijama možemo videti stolice čija je čitava osnova, ili bar zvezda stolice, napravljena od ovog materijala. Moderni klub stolovi, koji svakom poslovnom prostoru daju notu profesionalnosti, često imaju hromirane nogare, pa je veoma korisno znati kako pravilno treba održavati ove površine. Čišćenje hromiranih elemenata je jednostavno, prvo ih prebrišite vlažnom krpom, a zatim pređite suvom. Ovako ćete sprečiti stvaranje fleka i taloženje nečistoća. Hromirane površine se čiste mlakom vodom i neabrazivnom mekom krpom. Drugi način da detaljnije očistiti vaše hromirane elemente je da napravite rastvor vode i manje količine kuhinjskog sirćeta (90% vode i 10% kuhinjskog sirćeta). Nakon toga isperite čistom vodom, pa pređite suvom krpom. Nemojte koristiti klasična sredstva za čišćenje, već ukoliko su vam ona potrebna, kupite isključivo ona koja su namenjena za čišćenje hromiranih površina, pa pažljivo pročitajte uputstvo, jer je veoma važno koliko dugo ostavljate sredstvo da deluje. Usled veće količine vlage ovi elementi imaju tendenciju da rđaju. Ukoliko primetite da je rđa krenula da se stvara, rastvorite sodu bikarbonu u vodi, i ispolirajte elemente. Ova smesa bi trebalo da vaše hromirane površine reši problema sa rđom. Ukoliko se to ne desi, kupite kvalitetno sredstvo za hromirane elemente koje će ukloniti rđu. Poslednji, dobronameran savet, jeste obazrivo ophođenje prema nameštaju, kako bi se preventivno izbegla dugoročna oštećenja, koja gotovo nikako neće moći da reše saveti za održavanje i čišćenje nameštaja.