Nova industrijska revolucija

Featured image
Prema pisanju “Forbes”, internet magazina, u toku su velike promene na ekonomskom planu. Mnogi stručnjaci iz oblasti ekonomije su svoje izveštaje podredili promeni globalnog poslovanja, prisustvu robotike i veštačke inteligencije. Svaki izveštaj je sadržao neminovnu tranformaciju u kompanijskom poslovanju.

Dve vrste promene

Prema Ronaldu Heifecu, autoru i ko-autoru mnogih liderskih programa, u toku su dve promene koje nam predstoje. Adaptivna i tehnička promena su dva smera promena koja će se dešavati naporedo tj one su već prisutne u svetu poslovanja ali nedovoljno osvešćene. Tehnička definicija promene - jeste samo znanje koje zaposleni poseduju u nekom poslovnom sistemu. Znanje je neophodno konstantno proširivati zbog same uslovljenosti ekspanzije i progresu internet informacija. Aku određenu bitnu informaciju ne posedujemo u datom trenutku, možemo u poslu izgubiti mnogo toga. Tako da bi ova promena zapravo bila nagoveštaj ka konstantnom usavršavanju uposlenih od strane matične kompanije. Adaptivna definicija promene - zahteva studiozno upoznavanje i savladavanje ovih vidova znanja. U svetskim kompanijama veštačka inteligencija je došla kao zamena za obavljanje težih vrsta poslova. Neminovno je poznavanje sistema, programa i programiranja kako bi resurs koji trenutno posedujemo prilagodili i u potpunosti ga iskoristili za naše potrebe. Neminovno je da ove dve promene budu prožete kroz sistemsko poslovanje kompanija. Inovacijska rešenja ne ubrzavaju i olakšavaju samo rad već i prate konstantnu potrebu ka promeni. Kompanije koje na vreme prilagode svoje poslovanje i implementaciju razvojnih programa shvate kao mogućnost brže ekspanzije i progresa. Muškarac i žena sede na poslovnom sastanku

Izazovi u novoj eri poslovanja

Dokazi o konstantnim promenama u sveri biznisa su svuda oko nas. Svi ti parametri promena jako utiču na svaku granu industrije i prilagođavaju se rapidno. Tako su poslodavci uvideli potrebu prekvalifikacije svojih radnika i dodatne edukacije. Tako da imamo određene poslovne profile koji su totalno nepotrebni na tržištu rada iako su do skoro bili a priori pri zapošljavanju, dok sasvim nova zanimanja pružaju brzo zaposlenje i napredak na lestvici. Svo to menjanje specifikacija mi opisa poslovnih zanimanja ne mora da se doživi kao nešto negativno već kao potencijalno i individualno napredovanje koje daje rezultata na globalnom nivou.

Statistika

Statistika je uvek bila nauka koja se može jako dobro iskoristiti za potrebe jednog poslovnog sistema. Ako uzmemo određene parametre, predstavimo ih kao krivulju na tabeli uvidećemo kojim putem poslovanje ide. Interes kompanija koje izlaze ciljano na tržište nije isti kao kod firmi koje se bave konstantnom proizvodnjom. Proizvodnja određenih softvera za poboljšanje strukturalnosti jednog poslovnog sistema najbolje govori o tome kako se različiti profili poslova trebaju prilagođavaju kroz nove tendencije. Jedna od osnovnih promena koja se desila u skorašnje vreme jeste zapravo iz domena enterijera i uređenja poslovnog prostora. A to je dizajn koji je popularno nazvan “biofilija dizajn”, ovakvo uređenje poslovnih kompleksa, kancelarija,… podrazumeva implementaciju biljaka I zelenila u radne prostore I van njih. Enterijeristi i arhitekti su prvi uvideli važnost spajanja poslovne kulture, potreba zaposlenih I spoj tehničkih I adaptivnih promena koje se dešavaju.