Najbolje opremljeni radni prostori na svetu

Featured image
Važna stavka zaposlenima u firmama je da kancelarije u kojima rade budu prijatne i udobne, kako bi bili dodatno motivisani da budu produktivni na svom radnom mestu. Pojedine svetske kompanije bile su veoma kreativne u dizajniranju radnog prostora i osmislile su kancelarije u kojima bi svako poželeo da radi. Bar, biblioteka, teretana, tobogan, bazen, akvarijum i pećnica za picu nalaze se u najbolje opremljenim kanacelarijama širom sveta, kako bi radni prostor, osim kancelarijskih stolica i stolova, imao i neobičnu opremu, koja odgovara potrebama i interesovanjima zaposlenih. Ukoliko želite da saznate koji su to radni prostori u kojima možete tokom pauze da plivate, igrate igrice ili da, na primer vežbate, pročitajte naredni tekst.

Guglova kancelarija u Cirihu

Kompanija Gugl je poznata kao zabavna, mlada firma, koja zarađuje mnogo novca zahvaljujući radnicima koji vredno i posvećeno rade, a deo tajne ogromnog uspeha ove kompanije, krije se u tome što ima odlično opremljene kancelarije. Naime, vlasnici Gugla uložili su mnogo vremena i novca kako bi stvorili savršeno radno okruženje. Primer odlično uređenog poslovnog prostora je njihova kancelarija u Cirihu, koja predstavlja savršen spoj posla i zadovoljstva, jer tokom pauze, zaposleni se mogu opustiti biblioteci ili da iz svoje radne stolice posmatraju akvarijum. Hrana i piće su Vam uvek dostupni, jer postoji pravilo da kuhinja i kafeterija ne smeju biti udaljeni više od 100 metara od radnog mesta.

Red Bull u Londonu

Kancelarija kompanije Red Bull smeštena je u zgradi Londonu, koja je preoblikovana u pet pabova. Pabovi nisu međusobno povezani, niti imaju spratove na istoj visini, što kancelarije čini posebno zanimljivim. Radni prostor u potpunosti odudara od konvencionalnih kancelarija i podseća na salone u starinskoj zgradi, dok se uveče recepcija pretvara u bar. Kompanija Red Bull  zapošljava oko 100 mladih ljudi koji su u svojim dvadesetim i zato im je važno da kancelarije imaju nameštaj po meri koji podstiče kreativnost među zaposlenima.

Reciklirani materijali kao oprema za kancelariju

Vlasnici kompanije “Parliament” u Portlandu svesni su toga koliko je važna prijatna i udobna radna sredina, ali su otišli korak dalje u opremanju svojih kancelarija, koristeći osim modernih, i reciklirane materijale starih saobraćajnih znakova, pećnice za picu, drvenog ambara i drvene crkve. U ovako opremljenoj kancelariji, svaki detalj izgleda zanimljivo, a posebno do izražaja dolaze moderni delovi kancelarije, jer prave kontrast u odnosu na deo pravljen od reckliranog materijala. Dodatno neobičnom kancelariju čini tepih od životinjskog krzna, koji se zapravo odlično uklapa u dizajn ovog poslovnog prostora.

Plivanje, trening i igrice u “YouTube-u”

Bazen, teretana, igrice samo su neke od aktivnosti koje zaposleni u kompaniji “YouTube” u Kaliforniji mogu da rade tokom pauze.  Ova kompanija je mnogima interesantna zbog toga što je za manje od dve godine poslovanja prodata za sumu od čak 1,65 biliona dolara, ipak trenutno zarađuje mnogo manje od navedene cifre. Međutim, manja zarada nije bila prepreka vlasnicima kompanije da potroše mnogo novca na skupocenu opremu za kancelarije, koje su postale zaštitni znak ove kompanije. Radni prostor je toliko veliki i prostran, da zaposleni mogu kroz kancelariju da se kreću na svojim segway vozilima.

Radni prostor kao igraonica

Zaposleni u kompaniji “Lego” u Danskoj, rade u kancelarijama okruženi Lego proizvodima, pa je tako ovaj radni prostor idealan za one koji vole Lego igračke. Radni prostor je veliki i otvorenog je plana, kako bi se podsticala interakcija i igra među zaposlenima, da bi zajednički osmislili što kreativnije Lego proizvode. Sve prostorije u kompaniji su svetle, imaju šarene zidove, a razlikuju se samo po veličini. Oprema i dodaci u kancelariji su tako dizajnirani da zaposlenima omoguće prijatno i udobno radno okruženje koje dodatno podstiče stvaranje kreativnih ideja, kao i da zaposleni mogu da uživaju dok su na radnom mestu.

Prostrane kancelarije u kojima se nalaze tobogani

Poslovni prostor kompanije “Corus Quay” u Kanadi prostire se na 500.000 kvadratnih metara i takođe je veoma zabavan zaposlenima. Ovaj prostor je otvorenog plana, broji 1100 zaposlenih, ima prostorije namenjene za gledanje televizije, nekoliko tobogana, a sve sa ciljem da zaposleni tokom pauze mogu da se opuste i  zabave. Svetle prostorije, televizori sa velikim ekranom, stolovi dizajnirani tako da podsećaju na teren za hokej, tobogani umesto stepeništa, čini se da ova kancelarija ima sve što je potrebno idealanom radnom prostoru. Biblioteka, akvarijum, bar, reckilirani materijali, igračke ili na primer tobogan, čine navedene kancelarije najbolje opremljenim na svetu. Ipak, mnoge firme nisu u mogućnosti da ulože toliko novca u opremanje radnog prostora, ali možda Vam ovako kreativno opremljene kancelarije pruže ideju kako da na zanimljiv način provedete pauzu na poslu.