Minimalizam i uređenje poslovnog prostora

Featured image
Minimalizam je kao koncept umetnosti nastao još 1960-te godine, a njegov prvi pokretač bio je Frank Stela. Potreba za estetikom i jasnoj formi koja će dati pečat jednom prostoru ubrzo se proširila i na druge umetnike, stiliste i dizajnere.  Svaki koncept i pravac u umetnosti bi trebalo da poseduje jasnu viziju i definiciju kuda zapravo njegovo delovanje usmerava, tako da je idealan početak za minimalizam bilo slikarstvo.

Minimalizam i stil uređenja

Estetika u radnom prostoru je višenamenska, od omogućenja ubrzane delotvornosti do jasnog stila i građenja imidža među klijentima. Jasne forme nameštaja, tekstura, boje, geometrija, dekoracija - sve su to odlike minimalističkog stila uređenja.  Ovaj stilom pre svega nudi dosta slobodnog prostora u kancelariji ili u holu neke kompanije, pa ove prostorije izgledaju sređenije i stilizovanije. Boje koje variraju u prostoru koji je uređen po minimalističkom principu variraju, ali samo u nijansama jedne glavne boje, tako da se daje vizuleno svetlosni efekat Više svetla u radnim prostorijama znači više elana za rad, entuzijazam i utisak sofisticiranosti. Skandinavski stil je zapravo ponudio više svetla u radnim objektima i nametnuo mnogim dizajnerima novu temu za proučavanje. Lakim zaključcima došlo se do rešenja i mešanja stila minimalizma i skandinavskog stila. siva stolica Modrulj u minimalističkom stilu  

Kancelarijski nameštaj

Uvođenjem tehnike u kancelarije došlo se do potrebe proširenja radnih površina, prostora za skladištenje i mesta za odlaganje. Sve to je zahtevalo dodatni kancelarijski nameštaj koji je sada bio više nego neophodan za brži i produktivniji rad.  Dizajneri kancelarijskog nameštaja su u jasnoj formi opremali radne prostorije sa multifunkcionalnim nameštajem. Primer su radni stolovi sa mogućnošću dodatnog proširenja radne površine, mogućnost podešavanja visine, dodatne pregrade, rotirajuće površine...  Ormari za odlaganje nude mogućnost dodatne inplementacije potrebnih pregrada, sa nastavcima  koji su u istoj boji i teksturi kao i ostali nameštaj. Izrada kancelarijskog nameštaja po meri je sada neophodna, jer se struktura neke kancelarije uređuje individualno, po njenim standardima rada i enterijersko/estetskim normama.

Kancelarijske stolice

U svetu kancelarijskih stolica forma i dizajn se prilagođavaju potrebi i namenski se dizajniraju. Sada sve više kompanija vode računa o uređenju prostora u kome klijenti čekaju sastanke, termine, izveštaje…  U zavisnosti od struke i poslovanja hol je uvek bio mesto u kom se provodi najviše vremena i on daje onaj prvi i najvažniji utisak. Tako se resorno delovanje proizvođača kancelarijskih stolica proširilo i na izradu takozvanih klub stolica koje su jasno definisane normom minimalizma.  Njihove odlike su širok prostor za sedenje, savršena geometrija i uravnotežena linija dizajna i boje koje se nude kao izbor odabira. Današnji čovek je navikao na estetiku i u prirodi mu je da reaguje na lepo, tako da je za dobro odrađen posao bitno ostaviti više nego dobar prvi utsak.  Radne stolice su takođe prošle kroz proces redizajniranja po potrebi. Sada je tražena jasna forma koja dominira u prostoru i nudi savršenu udobnost.  Trend koji će se preliti i na sledeću godinu jeste minimalistički stil koji sada obuhvata i druge stilove, zapravo on počinje da biva primarni dok se drugi stilovi uklapaju prema potrebi. Eksperimentisanjem sa bojama, teksturama i oblicima dobijamo više nego dobro opremljen prostor koji ostavlja utisak na druge i daje im razlog više da se ponovo vrate kod nas kada to zatreba.  Naučno je dokazano da će nas klijent, ako na njega ostavimo celokupno dobar utisak, zasigurno preporučiti svojim saradnicima ili poslovnim parterima. Minimalističko uređenje prostora će sigurno biti odličan put do preporuke, a preporuka je uvek bila jedna od osnovnih parametara dobre usluge i saradnje.