Koncentracija i ergonomska stolica

Featured image
Kako beleži svetska organizacija za statistiku poslovanja, svaki treći zaposleni u kancelariji nakon 6 sati ubrzano gubi svoju koncentraciju i radnu produktivnost. Dok je svaki drugi zaposlen u ogromnom raskoraku sa vremenom I obavezama nakon 4 sata obavljanja radnih zaduženja.  Predlog svetske zdravstvene zajednice da se u sve kancelarije uvede obavezna ergonomska oprema, rezultirala je kod onih firmi koje su to odmah i učinile. Produktivnost kolektiva koji poseduje adekvatne uslove nakon prvih mesec dana skočila je za oko 5% , nakon drugog i trećeg meseca rezultati su bili iznad 20% većeg radnog učinka.

Koncentracija kao osnovni alat u poslovanju

Koncentracija je moć da se usresredimo na određene poslovne zadatke i fokusiramo na što bolje obavljanje rada u što kraćem vremenskom intervalu. Sposobnost današnjeg čoveka je multitasking to jest obavljanje više poslova od jednom Nakon brojnih istraživanja došlo se do zaključka da je najbolja poslovnost kod onih radnika koji umeju da svako zaduženje obave pojedinačno, tj koncentrisano deluju na rad po segmentima prioriteta. Nakon svakog obavljenog zadatka potrebna je mala desetominutna pauza da mozak obrati trenutne informacije i preusmeri se fokusom na druge. Koncentracija je vezana za neometanu cirkulaciju i neometan protok krvi do mozga. Sve ono što nas sputava: nepravilno sedenje, neodgovarajuća stolica, nepravilno držanje kičme, su zapravo prvi uzročnik pada koncentracije i oslabljene produktivnosti u poslu.

Ergonomija

Ergonomija je oduvek bila prisutna u poslovnom svetu, ali se na nju nedovoljno obraćala pažnja. Novija istraživanja su potvrdila da je zapravo ergonomija osnovni resurs jednog uspešnog kolektiva. Danas mnoge firme posvećuju pažnju pri uređenju poslovnih prostorija, kancelarija i samih sala za sastanke.  Dizajnersko umeće je dalo rezultate na polju dizajniranja kancelarijskog nameštaja i kancelarijskih stolica. Njihovi projekti su dati na izradu kod određenih proizvođača kancelarijskog nameštaja i kancelarijskih stolica. Kao rezultat te saradnje na tržištu imamo ponudu kvalitetnih ergonomskih stolica koje nude više nego udobno sedenje i pravilan položaj kičmenog stuba. Iako je svaki čovek različit i konstitucija svakog zaposlenog se razlikuje kompanija nudi mogućnost izrade stolica po meri svakog individualno. Najbolja opcija koja se može imati na tržištu kancelarijskih stolica jeste da svako od radnika napravi stolicu po svojoj meri kako njemu najviše odgovara. Možda je najveća produktivnost postignuta umetanjem slajder mehanizma u sedište kancelarijske stolice jer tada se stolica prilagođava namenski za svaku potrebu. Najbitnije činjenice koje su zabeležene u 21 kompaniji u kojoj su testirani rezultati nakon dvo mesečnog korišćenja ergonomskih stolica:
  • *koncentracija zaposlenih veća za 17%
  • *produktivnost obavljanja posla za 7%
  • *neometano sedenje bez bolova u lumbalnom delu 57%
  • *povećeni uspesi I rezultati 13%
  • *statistika obavljenih zadataka 43%
Najbolji pokazatelj ovih primera jeste kompanija Googl koja je svoje kancelarije svuda u svetu opremila po ergonomskim propisima. Njeni zaposleni imaju konstantano visok procenat obavljenih zadataka i odrađenih kvartalnih ciljeva.