Kako optimalno opremiti konferencijsku salu
25/06/2018 Predrag Matić

Kako optimalno opremiti konferencijsku salu

Blog
konferencijska sala

Gotovo svaka firma ili organizacija mora posedovati jednu prostoriju u kojoj može da se okupi veći broj radnika ili klijenata kako bi mogli da rade zajedno, odnosno da obave poslovni sastanak. Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da dizajniranje, stil i način na koji je opremljena konferencijska sala, može znatno uticati na inovativnost i pokretanje ideja. Zato savetujemo kako da optimalno opremite konferencijsku salu i podstaknete realizaciju vrhunskih profesionalnih ideja.

Konferencijska sala je tokom godina promene načina poslovanja menjala svoju svrhu, pa je danas izgubila na uštogljenosti i striktnoj formalnosti, a dobila na saradnji, kolaboraciji, ležernijem odnosu među kolegama, ali i klijentima.

Ovo je sala u kojoj zaposleni često imaju i svoj obrok, ali i istražuju materijal, imaju video sastanke, i slično. U jednoj firmi ne mora postojati samo jedna velika sala za sastanke, već to može biti više malih sala, u koijma će se nekada održavati sastanci, konferencije, a nekada će služiti za mini odmor i razgovor među kolegama.

Kako izabrati konferencijski sto?

Kada birate konferencijski sto, najpre je potrebno izabrati oblik i veličinu stola, kako bi optimalno odgovarao vašoj kancelariji, firmi i obliku posla. Oblik konferencijskog stola koji je idelan za video sastanke se znatno razlikuje od standardnog konferencijskog stola. Ukoliko se odlučite za sto koji je pokretan i koji može menjati svoj oblik prema potrebama, onda ste svakako u prednosti i štedite novac na duži rok.

Konferencijski stolovi mogu biti veoma elegantni, izrađeni od tvrdih materijala, poput visokog mermera, ili modernog dizajna sa multifunkcionalnim delovima, koji mogu da se prilagođavaju po potrebi. Stolovi od visokog mermera, koji imaju završni drveni sloj, mogu da budu veoma skupi, jer su ekskluzivna kolekcija, ali ono što nude je elegancija, profesionalnost i luksuz. Utisak koji ostavljate je veoma bitan, a sa ovakvim stolom utisak će sigurno biti za pamćenje.

Koji oblik konferencijskog stola izabrati?

Oblik stola treba da odgovori potrebama vaše firme i zaposlenih koji će ovaj sto koristiti. Ukoliko vaša firma ima jasno hijerarhijsko uređenje, konferencijski sto u obliku broda bi bio idealan, jer se na taj način skreće pažnja na onoga ko je direktor, odnosno, na čelu stola.

sto u konferencijskoj sali

Ukoliko se vodite idejom da svi zaposleni u firmi treba da imaju jednak status, onda je U oblik stola idealan, jer je on optimalan za prezentacije, kolektivne sastanke, ali i brainstorming.

Ovo su oblici konferencijskih stolova koji su najčešće u upotrebi:

  • Pravougaoni – ovo je veoma jednostavan oblik stola koji se koristi u konferencijskim salama, a često predstavlja i najekonomičniji izbor, kada je sedenje u pitanju.
  • Kvadratni – ovaj oblik stola se najmanje izrađuje i teško ga je naći. Kada je u pitanju sedenje, ovaj oblik stola daje manje mesta, a sredina stola često je neupotrebljiva i zauzima prostor u kancelariji.
  • Okrugli – ovaj oblik stola je veoma lep i daje specifičan dizajn čitavoj prostoriji, ali je prilično neefikasan. Oni koji sede za stolom često se nalaze jedan preblizu drugom, pa dolazi do čestog kontakta nogama, što svakako nije prijatno u poslovnoj komunikaciji.
  • Oblik hipodroma – konferencijski sto ovog oblika izgleda znatno elegantnije i lepše od pravouganog oblika, a gubite samo jedno do dva mesta za sedenje. Ova žrtva je prihvatljiva, jer je izgled konferencijske sale veoma bitan i za zaposlene i za klijente.
  • Brodski oblik – što se tiče mesta za sedenje, može se pohvaliti istim kapacitetom kao i pravougani oblik, a izgleda znatno elegantnije i čitavoj prostoriji daje posebnu atmosferu moći.
  • Ovalni – takođe veoma čest izbor u konferencijskim salama, ali i veoma praktičan, modernog dizajna i oblika.
  • U oblik – ovaj oblik stola doprinosi boljoj komunikaciji i razvijanju ideja. Zaposleni su u mogućnosti da izražavaju svoje ideje spontano, pa se za ovaj oblik stola često vezuju brainstorming ideje. Stolovi U oblika se uglavnom prave po narudžbini, pa ukoliko želite ovakav sto, pozovite se nas na 021 431360, ili nas posetite u našim prodajnim centrima u Beogradu i Novom Sadu, kako bismo postigli dogovor oko izrade nameštaja po meri.
  • V oblik – ovaj oblik stola je najčešći izbor konferncijskih sala koje su namenjene za video sastanke. Razlog za to je ugao kamere, odnosno, najbolji način na koji ona hvata čitavu prostoriju i sve učesnike sastanka.

Prema potrebama vaše firme, potrebno je da izaberete oblik stola koji vam najviše odgovara. Gore navedene smernice će vam mnogo pomoći pri izboru oblika. Kada to izaberete, potrebno je da izaberete materijal za konferncijiski sto. Materijal ćete najlakše izabrati tako što odredite stil čitave sale. Ukoliko želite konferncijsku salu u klasičnom stilu, birajte drvene materijale, koji su postojani i solidni, jakih boja. Ukoliko želite modernu konferencijsku salu, birajte tanje materijale, poput laminata. Ako, pak, želite moderan i elegantan izgled, tanki mermer je odličan izbor.

Kako izabrati konferencijske stolice?

Konferencijske stolice su drugi esencijalni deo konferencijske sale. One, pre svega, treba da budu udobne, kako bi višečasovne konferencije i sastanci prošli bez problema i bez osećaja nelagode. Za konferencisjke stolice, ipak, ne treba birati kompleksne ergonomske stolice, jer mogu da odvuku pažnju onima koji sede u stolicama, s obzirom na to da proces podešavanja ergonomske stolice može da potraje, zahvaljujući njenim mnogobrojnim funkcijama.

Budući da konferencijske stolice koristi veći broj ljudi, nije neophodno da im one idealno pristaju, poput ergonomske stolice, već je dovoljno i optimalno da imaju osnovna podešavanja, poput visine i naslona.

Sa druge strane, ne morate birati podesive stolice za konferencionu salu, već to mogu biti standardne stolice, sa mekim punjenjum, kako bi bile komforne i udobne. Pogledajte ponudu konferencijskih stolica na našem sajtu i izaberite one koje se najbolje uklapaju uz stil čitave firme, kancelarije i sale. Konferencijska sala mora da odiše profesionalnim stilom, pa sam izbor dizajna stolica mora biti pažljivo odrađen. Uvek je dobro imati dodatne stolice, koje će se lako uklopiti uz ostali enterijer, a neće biti potrebe za unošenjem još jednog stola u konferencijsku salu.

Svaka sitnica mora biti idealno uklopljena

Konferencijska sala treba da ima i komode za odlaganje, kao i police koje mogu biti korišćene i za dekoraciju i za odlaganje materijala. Ono što nikako ne treba da zaboravite je da kupite belu tablu koja će mnogo pomoći tokom sastanaka i osmišljavanju ideja. Ukoliko je stil konferencijske sale elegantan, onda možete umesto standardne bele table, kupiti providnu tablu, koja se idealno uklapa uz finije stilove.

konferencijska sala

Postavite tablu tako da uvek svi mogu da vide ono šta piše na njoj, nemojte je stavljati u mrtav ugao konferncijske sale

Ukoliko je u pitanju velika konferencijska sala, koja nije namenjena internim sastancima, već tribinama i predavanjima, onda je podijum nešto što je neophodno. U ovakvoj sali ćete birati drugačije stolice, jednostavnog stila i dizajna, ali mekog punjenja kako bi bile udobne za višečasovno sedenje.

Ako je čitav stil firme i konferencijske sale klasičan stil, onda možete postaviti i komodu za piće u konferncijsku salu, kako biste odali utisak profesionalca. Svakako, savet je da u opremanju konferencijske sale izbegavate nameštaj koji je trenutno u trendu, jer je on veoma prolazan, a novčano ulaganje koje izvršite je veliko.

Vodite se jednostavnošću i jednostavnim dizajnom, koji daje utisak čistoće i bezvremnosti. Ukoliko želite da oživite konferencijsku salu, to možete uraditi detaljima koji su u trendu i koji nisu preterano skupi.

Ono na šta ne smete da zaboravite su roletne za prozore, uz pomoć kojih ćete stvarati hlad i potrebne uslove za rad. Dobro je da konferencijska sala ima veliku količinu prirodnog svetla, jer ono stimuliše na produktivnost i stvaranje ideja. Prostor možete osvežiti nekom većom biljkom zelene boje, ali veoma je važno da ga ne pretrpavate, već da ima dovoljno slobodnog funkcionalnog prostora za kretanje.

Pogledajte ponudu kancelarijskog nameštaja na našem sajtu, i izaberite kvalitetan i dugotrajan nameštaj za svoj kancelarijski prostor.