Kako izabrati stil za uređenje kancelarije

Featured image
Okruženje u kojem boravite je veoma bitno, jer značajno utiče na raspoloženje. U ljudskoj prirodi je da menja lokaciju boravka čim oseti neprijatnost. Isti slučaj je i sa kancelarijskim prostorom. Ako je vaš radni prostor dobro osvetljen, automatski će kreativnost i inspiracija biti na višem nivou. Osvetljenje nije jedini faktor kada je u pitanju uređenje firme i njenog enterijera, komfor tokom rada se može postići na više načina. Kako promeniti enterijer i izgled kancelarije, a da pri tom ne potrošite puno novca? Izdvajanje veće sume novca ne znači uvek i bolje stilsko uređenje. Enterijer kancelarije bi trebalo da bude namenjen onima koji u njemu provode najviše vremena, i u skladu sa njihom preferencijama i potrebama. Uređenje firme je definisanje prostora po delatnosti čime se ona bavi.

Stil koji odaje utisak profesionalnosti

Uređenje kancelarijskog prostora može dosta toga da kaže o samoj firmi i njenoj delatnosti, i zbog toga predstavlja jako bitnu stavku. Poslovni partneri, klijenti i i bilo koji posetioci će već na osnovu samog dolaska u firmu i pogleda na njeno uređenje steći i prvi utisak o vašem poslovanju. Kancelarijske fotelje, klasičnog izgleda sa elementarnim naglaskom na današnji dizajn krase mnoge advokatske kancelarije. Ležernost i ekstavagantnost u jednom komadu nameštaja obezbediće jednoj advokatskoj kancelariji mnogo više nego što se očekuje od kancelarijskog nameštaja. IT sektor i njihove radne prostorije, biće stilski opremljene ergonomskim stolicama koje su inovativne, moderne i prilagođene konstantnom sedenju. Informatičari takođe biraju podesive i fleksibilne kancelarijske stolove jer im je bitno da se uslovi rada prilagođavaju njima a ne suprotno. Arhitekte će birati ergo klečeće stolice i stolove prilagodljive po stolici. Oni većinu vremena provode u crtanju projekata i osmišjavanju vizije istih, tako da im je potrebna konstantno dobra cirkulacija koja je povezana sa dobrim pamćenjem. Po istraživanjima stručnjaka jedna od najboljih kancelarijskih stolica za to je ergonomična klečeća stolica.

Novi trendovi u uređenju kancelarija

Novi poslovi  na tržištu i nova zanimanja logično su doveli do potpuno novog pristupa poslovanju. Sve se to ogleda i u stiul i formi kancelarijskog dizajna. Novi prostori za rad kao što je coworking zahtevaju ne previše opuštenu atmosferu, ali ni suviše strog ambijent. Komforni nameštaj je jedan od preduslova rada u ovakvim kancelarijama. Često ćemo u coworking prostoru videti kancelarijske stolice koje prate trend u ergonomiji, lumbalnoj funkciji, ali i u dizajnu. Odlike ovih stolica su boja i širok spektar dezena, a često su sve stolice istog izgleda, ali u različitim bojama. Upravo vizuelna odstupanja i različitosti u koloritu osvežavaju radni prostor.

Dizajneri koji su uticali na uređenje radnih prostora

Žan-Mišel Frank

Žan-Mišel Frank je dekorater i dizajner, koji je živeo u kasnom Parizu 30-ih godina prošlog veka. Jedan je od utemeljivača kombinovanja stilova i teksture sa raznim materijalima. Prvi je uvideo da namena i multifunkcionalnost nameštaja mogu itekako doneti dobru kombinaciju. On je jedan od prvih zagovornika stila koji je doneo minimalistički princip u kreiranju nameštaja. Minimalizam i estetska forma izrade u kancelarijskom nameštaju je sada ponovo u trendu. Frank je takođe govorio da treba odstupati od perfekcije time što prostor prilagođavamo onome ko u njemu boravi. Njegova rečenica je sada osnovna franšiza kod ljudi koji se bave uređenjem poslovnog enterijera.

Albert Hedli

Ovaj dizajner je bio mag dekora, a nazivali su ga i - Dekan američkih dekoratera. Sarađivao je sa velikim imenima kao što su Rokfeler, Asor, Melon i drugi. Voleo je da kaže da je dizajn pitanje discipline i realnosti, a ne fantazije. Never less, never more - njegova je rečenica koja se i sada koristi među dizajnerima i ljudima koji uređuju radne prostore. Hedli je za vreme Kenedijevog mandata uređivao Belu kuću. Smatra se da je on reformator i vizionar koji je uvideo potrebu prilagodljivosti stila sa realnim potrebama prostora. Današnji konceptualni dizajn kancelarijskog nameštaja je pravi primer toga. Čini se da je u danas lako opremiti poslovni prostor, uz brojne savete o trendovima u poslovnom enterijeru, koji su dostupni u magazinima i online formi. Možete angažovati i dizajnera enterijera koji će vašu firmu urediti na profesionalan način. Međutim, ako se vratite na neki početak teksta, shvatićete da to verovatno umete i sami. Radna stolica koja nam je udobna, kancelarijski sto po željenim proporcijama, u kombinaciji sa detaljima koji će osvežiti prostor i radnom prostoru dati lični pečat predstavljaju dobitnu kombinaciju za uređenje poslovnog enterijera. Dobro uređen poslovni prostor ostaviće dobar utisak na sve posetioce vaše firme, a radnicima omogućiti veću produktivnost i komfor u radu.