Filip Stark – sinonim za moderne kancelarije i udobne svemirske stanice

Featured image
Dizajn enterijera u drugoj polovini dvadesetog veka obeležila je pojava Filipa Starka, jednog od najuspešnijih svetskih dizajnera današnjice. Samo njegovo ime nije poznato u svetu koliko i njegove kreacije, koje su zbog svoje prepoznatljivosti i originalnosti postale lična karta talentovanog Francuza. Osim kancelarijskog nameštaja, hotela, restorana i barova, ovaj umetnik je oživeo i enterijer prve komercijalne svemirske stanice u svetu. Starkov projekat bi trebalo da počne sa prevozom prvih putnika u Svemir 2020. godine, a pitanje koje se prirodno nameće glasi: dokle zapravo doseže njegova kreativnost?

Nova dimenzija kancelarijskog enterijera

Klasičan kancelarijski nameštaj je prevaziđen, ako pitate Filipa Starka. U moru istovetnih komada, izdvojili su njegovi zanimljivi primerci koji zadovoljavaju najviše estetske i praktične standarde. Zanimljivo je to što je ovako dizajniran nameštaj jednako uklopiv u poslovnom, ali i kućnom ambijentu. Moderan nameštaj  

Lako uklopiva kancelarijska stolica

Teško je zamisliti komad nameštaja koji možete da kupite bez razmišljanja o tome kako će se uklopiti uz vašu fotelju, umetničku sliku ili zidove. Stark je verovatno u inat ovom nepisanom pravilu osmislio stolicu koja se savršeno uklapa u svaki ambijent. U pitanju je potpuno providna stolica sačinjena od polikarbonata, koju su stručnjaci iz sveta dizajna ocenili kao jednu od najbolje dizajniranih stolica svih vremena. Dizajner se prilikom ove kreacije očigledno vodio pravilom “manje je više”, jer stolica ne sadrži nikakve dodatke, ukrase ili radove. Naprotiv, oblik je potpuno klasičan, a ogromna pažnja javnosti je još jednom potvrdila da je lepota u jednostavnim stvarima. Stolica je pogodna kako za dom, tako i za kancelarijsku upotrebu.

Višenamenska sofa “Moj svet”

Stark je dizajnirao zanimljivu sofu koja istovremeno pruža mogućnost udobnog odmora ali i rada na računaru ili telefonu. Nazvao ju je “Moj svet” jer istovremeno objedinjuje osećaj udobnosti kod kuće i rad u kancelariji. Ovaj komad nameštaja je osmišljen u saradnji sa jednom italijanskom kompanijom, a u njen sastavni deo ulaze i pomoćni stočići koji sadrže skrivene utikače za struju i nekoliko fioka. “Moj svet” se može kupiti u originalnom obliku, ali je moguće i redefinisati je u skladu sa potrebama kupca. Na primer, ako imate manjak prostora u stanu, možete da kupite fotelju umesto čitave sofe.

Minimalistička lampa Bon Jour T

U ponudi jednog italijanskog proizvođača rasvete se našla i inovativna stona lampa sačinjena od specifične kombinacije materijala: aluminijuma, PMMA i ABS. Poslednja dva materijala pružaju lampi različite nivoe transparentnosti koji daju zanimljiv svetlosni efekat kada se osvetle. Zahvaljujući minimalističkom stilu, lampa se sjajno uklapa u poslovne prostore ali i moderne domove. Može se pronaći u nekoliko boja, a dostupna je za kupovinu i u Srbiji.

Kako je Starkov talenat oblikovao savremeni eksterijer?

Tokom pedeset godina bavljenja ovom profesijom, Starkova kreativnost je konstantno probijala granice četiri zida unutar kojih je dizajnirao, i širila se na razna druga polja i zanimljive projekte. Zahvaljući tome, njegove radove možete primetiti i sa francuskih ulica koje gledaju na poslovne zgrade, hotele i restorane.

Projekat Maison Heler - Starkov spoj prošlosti i budućnosti

Praksa pokazuje da je najposećenija zemlja na svetu upravo Francuska, a turisti će uskoro imati još više povoda da posete zemlju sireva i dobrih vina. Nova atrakcija je locirana u gradu Mec, a podrazumeva hotel od četrnaest spratova iz čijeg krova se izdiže tradicionalna kuća iz osamnaestog veka. U kući su smešteni restoran i bar, a izvan nje se pruža velika krovna terasa. Ovaj nadrealistični hotel je opisan kao jedinstven spoj umetnosti, istorije i elegancije koji u ovakvom obliku još nije viđen u svetu. Stark je predvideo 119 udobnih soba za goste iz kojih će se pružati pogled na okolne parkove i grad. U neposrednoj blizini hotela se nalazi  Pompidu Mec, muzej savremene umetnosti, kao i niz tržnih i poslovnih centara što Maison Heler čini još atraktivnijim.

La Nuege - zgrada “na naduvavanje”

Još jedan iskorak iz klasičnog dizajna predstavlja La Nuege, sportski centar u Monpeljeu. U pitanju je građevina koja spolja izgleda kao naduvani balon, a taj efekat je postignut membranom od 3000 kvadratnih metara pričvršćenom uz zidove zgrade. Unutrašnjost je podređena zdravom životu i sportskim aktivnostima gde raspored prostorija i elemenata upućuje na socijalizaciju i komunikaciju među ljudima. Sam naziv sportskog centra govori o njegovom izgledu, budući da le nuege znači - oblak.

Put u Svemir je sada udobniji

Enterijer već pomenute komercijalne svemirske stanice je verovatno i najizazovniji Starkov projekat. Privatna kompanija za istraživanje svemira, Axiom, unajmila je dizajnera da uredi unutrašnjost letilice koja bi 2024. godine trebalo da isprati Međunarodnu svemirsku stanicu u penziju. Stark je ideju za enterijer dobio na osnovu položaja koji zauzimaju austronauti u nultoj gravitaciji, pa je njihovo lebdenje uporedio sa položajem fetusa u materici. Unutrašnji prostor ima oblik jajeta, zidovi su meki, a ovalni prozori i led lampice su osmišljeni tako da što više upotpune doživljaj plutanja u svemiru. Ovakva udobnost pri letenju u Svemir koštaće putnike oko 55 miliona evra. Nebo svemir noć

Zašto se uspeh Filipa Starka ne meri ciframa?

Talenat za dizajn se ispoljio još u najranijem detinjstvu kada je očeva radionica predstavljala omiljeno mesto radoznalog dečaka. Školski i studijski dani su samo dodatno podsticali Starka na istraživanje, a njegove kreacije su dočekane kao talas inovativnosti i svežine na dizajnerskoj sceni. Krajem šezdesetih godina je osnovao firmu koja se bavila nameštajem na naduvavanje, koja mu nije donela komercijalni uspeh, ali je postao poznat u dizajnerskim krugovima kada je dizajnirao enterijer pariških klubova La Main Bleue i Les Baines Douches. Najveću slavu mu je ipak donelo projektovanje enterijera za apartman francuskog predsednika Fransoa Miterana. Do osamdesetih godina je dizajnirao enterijere i nameštaj za restorane, stambene tiplogije, barove i muzeje, a kasnije počinje da se bavi i dizajnom za hotele koji su ga doveli do skupih projekata velikih razmera po kojima ga ceo svet danas zna. Sve veća vrednost svakog novog dizajna nije uspela da potisne njegov stav da bi stvari trebalo da budu prvenstveno praktične i dostupne što većem broju ljudi, nasuprot onima koje se izrađuju samo za uzak krug korisnika. Njegova “demokratizacija nameštaja” je očigledna u njegovim radovima čija je unutrašnjost uvek podređenja ljudima, njihovoj brojnosti, komunikaciji i druženju.

Umetnik koji čvrsto stoji na zemlji

Iako svetska slava i skromnost retko idu zajedno, Filip Stark je primer umetnika koji čvrsto korača po zemlji i odlučno brani svoje principe od prljavih poslova u biznisu. Ovakve poslove pripisuje kompanijama koje se bave alkoholom, igrama na sreću i drugim porocima, pa bez obzira na brend i ogromne svote novca koje bi mogao a zaradi, ne pristaje da radi za njih. Na pitanje o tome koliko je zadovoljan svojim radovima, Stark je više puta naglasio da nikada nije potpuno srećan zbog dobijenog rezultata, pa zbog toga izbegava da posećuje mesta čiji enterijer je dizajnirao jer su ona ogledalo njegovih grešaka i slabosti koje su samo njemu vidljive. Filip Stark je jedan od retkih dizajnera koji ne zaboravlja da nameštaj prvenstveno treba da odgovara stvarnim potrebama korisnika, pa u skladu sa tim posvećuje pažnju praktičnosti i dostupnosti jednako koliko i estetici. Osim hotela, muzeja i luksuznih brendova, svojim talentom je uobličio i mnoge predmete koje koristimo svakodnevno: fotelje, četkice za zube, lampe i barske stolice.